Röda Korset lokalt

Förutom att vara utförare för ”Vi ses! Språkvänner i Linköping” driver Linköpings Södra Rödakorskrets även många andra verksamheter som kan vara av intresse. Om intresse finns att testa att vara volontär i någon av våra verksamheter kan ni kontakta Vi Ses så ber vi ansvarig att kontakta er. Skicka ett mail till oss eller ring oss om ni vill veta mer/anmäla er. En PDF med våra verksamheter hittar ni här.

Second hand-butiker

I våra tre second hand-butiker säljs donerade varor och förtjänsten används för att finansiera vår verksamhet lokalt, nationellt och globalt. Volontärerna arbetar med sortering av donerade föremål, prissättning och att stå i kassan. Butikerna hittar du i Linköping centrum på Nygatan 11, Berga centrum och Skäggetorp centrum. Öppetiderna hittar ni här.

Vill ni på er arbetsplats göra en företagsinsamling för att skänka till Röda Korset? Mer information hittar ni här.

Språkcafé

På språkcafé kan man träna svenska i en avslappnad miljö. För deltagarna är det bara att dyka upp, ingen föranmälan krävs. Frivilliga medhjälpare bör dock anmäla sig först. En PDF med våra tider hittar ni här.

Centrum

Plats: Röda Korset, Repslagaregatan 8
Tid: Måndag 16:00-17:50, Tisdag 15:00-17:00, Onsdag 17:00-19:00

Skäggetorp

Plats: Röda Korsets second hand-butik, Skäggetorps centrum
Tid: Måndag-Torsdag 17:00-18:30

Plats: Skäggetorps bibliotek
Tid: Onsdag 10:30-11:30

Berga

Plats: Bergas kyrka
Tid: Onsdag 15:00-17:00

Lambohov

Plats: Lambohovs kyrka
Tid: Tisdag 17:30-19:00

 

Läxhjälp

Röda Korset anordnar läxhjälp. Volontärer från Röda Korset finns även på plats i cirka 10 skolor runt om i Linköping för att hjälpa alla elever som vill med läxorna. Anmälan som volontär krävs.

Läxhjälp med svenska
Plats:
Röda Korsets second hand-butik, Skäggetorps centrum
Tid: Måndag 13:00-15:00

Läxhjälp
Plats:
Birgittaskolan
Tid: Måndag-Torsdag 16:15-18:00

 

Första hjälpen-gruppen

Första hjälpen-gruppen kan anlitas för att ha beredskap vid evenemang som konserter, idrottsevenemang och publika festivaldagar. Volontärerna utbildas i att göra en första insats vid både allvarligare och lättare skador och tillstånd.

Föräldrar – Barngruppen

Föräldrar som vill träna svenska, men har yngre barn som de inte kan lämna hemma, kan komma till mamma/pappa-barn-gruppen tillsammans med sina barn. Gruppen träffas tisdagar och torsdagar i Skäggetorp. Anmälning krävs. Som volontär ger man undervisning i lätt svenska alternativt passar barnen.

 

Insamling

En av Röda Korsets viktigaste inkostkällor för att finansiera hjälparbete är insamling. Volontärerna går med bössor på gator och evenemang och berättar om hur pengarna används i Röda Korsets arbete i Sverige och i övriga världen.

 

Familjeåterföreningsgruppen

Hjälper människor som flytt undan krig och katastrofer med bland annat efterforskning av försvunna anhöriga, resestöd och familjeåterförening.

 

Röda Korsets Ungdomsförbund

Vänder sig till ungdomar i Linköping. På måndagar är det språkcafé och aktiviteter. På tisdagar är det läxhjälp. Båda dagarna mellan 18:00-20:00.

 

Lokal beredskap i Linköping

Vid en krissituation i Linköpings kommun kan medlemmarna i den här gruppen kallas in. Krisstödjarna tar hand om personer som mår dåligt på grund av krisen och behöver en medmänniska.

Besöksverksamhet- Äldregruppen

Våra volontärer besöker äldreboenden och pratar, fikar och gör handarbeten med de boende. Dessa besök förgyller tillvaron för både de boende och volontärerna.

 

Informationsgruppen

Berättar om Svenska Röda Korset nationella och globala projekt på skolor, företag och organisationer. De sprider också kunskap om folkrätt och humanitär rätt.