Pop-Up Språkcafé

Enkelt, trevligt och betydelsefullt engångstillfälle på er arbetsplats där ni, med hjälp av oss, står värd för ett språkcafé. Det enda ni behöver göra är att bestämma en tidpunk då det passar er, boka in era kollegor och koka lite kaffe. Kanske kan det fungera vid fredagsfikat, direkt efter arbetstid eller som ett trevligt inslag i en utbildning? Ni väljer hur många personer som ni vill bjuda in. Vi sköter resten; inbjudan, upplägg och avslut! Se vår affish här.

Vad är språkcafé?

Som ny i landet är språkcafén ett sätt att få öva vardagliga samtalsämnen med svensktalande. Speciellt värdefullt blir det att få besöka ett företag, träffa yrkesverksamma personer och lära sig att knyta kontakter. Du och dina kollegor gör en betydelsefull insats genom att avsätta lite av er tid att samtala om vardagliga ting. Dessutom är det lärorikt och intressant. Ni får prata med människor som kommit till Sverige och Linköping av många olika anledningar. Hör dem berätta om vad som är bra och mindre bra i Sverige. Hur fungerar myndighetsvärlden och alla oskrivna regler vi lever efter? Ni får även berätta om ert arbete, vad ni gör på fritiden och räta ut de frågetecken de språktörstande har.

Deltagarna (anställda + de som vill öva svenska) blir indelade i samtalsgrupper under en fika. Stöd för samtalsämnen delas ut och deltagarna får byta grupper efter halva tiden. De som vill öva svenska har anmält sig till att träffa en svensktalande språkvän vi Vi Ses! Språkvänner i Linköping. Dock är det så många fler som är nya i landet som anmäler sig än svensktalande och därför är Pop-Up Språkcafé en del i Vi Ses! Språkvänner i Linköpings arbete – för att skapa fler mötesplatser och möten mellan människor.

 

Exempel på Pop-Up Språkcafé

Sankt Kors har bjudit in 10 personer som ville öva svenska till sitt fredagsfika den 9 februari. De kommer att bjuda på kaffe och smörgås. De har bokat in anställda till att avvarande 1 timma och 30 minuter till att sitta ner och prata med sina gäster. Pop-Up Språkcafé är en del i Sankt Kors personalförmån. De låter alla sina anställda vara språkvänner på arbetstid och dessutom bjuder de båda parterna på lunch!

Stångåstadens 55+ boende har bjudit in 10 personer till att gästa deras eftermiddagsfika där boende samlas för att umgås och ta del av ny information. De bjuder på kaffe och småkakor.

Anmälan

Vill du och din arbetsplats testa? Skicka ett mail till vises.linkoping@redcross.se eller ring projektledaren Elin Bom på 0763 38 78 83.

Vi arbetar efter era förutsättningar och önskemål!